Local SEO

Zelf aan de slag met Local SEO: Een complete handleiding

Om te begrijpen wat local SEO is, is het handig om eerst te weten waar SEO voor staat. SEO staat voor Search Engine Optimization. In het Nederlands zoekmachineoptimalisatie. Dit houdt in dat de vindbaarheid en zichtbaarheid van een website, voor relevante zoekopdrachten, wordt verbeterd in de niet betaalde resultaten van zoekmachines zoals Google.

Met een betere vindbaarheid wordt het verkrijgen van meer vermeldingen en hogere posities in zoekmachine resultaten bedoeld. Met een betere zichtbaarheid wordt het zo goed mogelijk opvallen tussen de andere resultaten bedoeld.

In de resultaten van zoekmachines kan onderscheid gemaakt worden tussen betaalde resultaten en niet betaalde resultaten. Bij SEO wordt alleen de vindbaarheid en zichtbaarheid van niet betaalde resultaten verbeterd. In de onderstaande afbeelding is dit onderscheid tussen betaalde (blauwe) en niet betaalde (groene) resultaten in Google zichtbaar:

Local SEO

Wat is Local SEO?

Bij local SEO wordt de vindbaarheid en zichtbaarheid in de regio waarin je actief bent verbeterd. Voor een lokaal schildersbedrijf uit Utrecht is het waarschijnlijk niet interessant om in Drenthe goed vindbaar te zijn. En voor een fietsenmaker uit Noord-Holland zullen bezoekers uit Groningen ook niet interessant zijn. SEO om landelijk goed vindbaar en zichtbaar te zijn kost vaak veel tijd en geld. De concurrentie is immers erg groot. In jouw regio is de concurrentie een stuk lager. Dit betekent dat het ook veel makkelijker is om hier je doelgroep te bereiken met SEO. Daarbij zijn bezoekers uit jouw regio ook veel relevanter. De kans dat zij klant worden is vele malen hoger.

Zoekmachines zoals Google tonen in de resultaten wereldwijde, landelijke en lokale resultaten. De verhouding hiertussen wordt bepaald op basis van de ingevoerde zoekopdracht. Bij zoekopdrachten met een lokale intentie, worden meer lokale zoekresultaten getoond. Zoek je naar grappige filmpjes? Dan maakt het waarschijnlijk niet zoveel uit of dit een filmpje uit Amerika of Nederland is. Zoek je een goed recept voor een lekkere appeltaart? Dan is de kans groter dat je enkel Nederlandse resultaten wil zien. En zoek je naar ‘schildersbedrijf’ of ‘Italiaans restaurant’, dan zullen lokale resultaten relevanter zijn. Dit zijn dan ook zoekopdrachten met een lokale intentie.

De opkomst van local SEO

Het aantal zoekopdrachten met een lokale intentie neemt ieder jaar verder toe. Wereldwijd wordt al meer dan de helft van alle zoekopdrachten bij Google met een smartphone gedaan. En van deze zoekopdrachten heeft meer dan 50% een lokale intentie. Kortom: door met local SEO, lokaal goed vindbaar en zichtbaar te zijn voor relevante zoekopdrachten, bereik je een groot deel van je doelgroep.

SEO werkzaamheden

SEO werkzaamheden kunnen worden opgedeeld in onpage en offpage werkzaamheden. Met onpage optimalisatie, wordt het optimaliseren van de website zelf bedoeld. De eerste stap hierin is de techniek van de website. De techniek moet ervoor zorgen dat alle pagina’s door zoekmachines geïndexeerd kunnen worden en dat de spiders van zoekmachines zo efficiënt en makkelijk mogelijk door de website kunnen crawlen. Technische knelpunten kunnen als gevolg hebben dat pagina’s minder goed of zelfs helemaal niet vindbaar zijn met zoekmachines.

Naast techniek, is content ook een belangrijk onderdeel van onpage optimalisatie. Zoekmachines rangschikkende zoekresultaten voor een bepaalde zoekopdracht op basis van relevantie. Dit betekent dat de meest relevante pagina’s voor de zoekopdracht bovenaan staan en dat de resultaten onderaan vaak minder goed bij de zoekopdracht aansluiten. Om relevant te zijn voor een bepaalde zoekopdracht, is het noodzakelijk om relevante en gebruikersvriendelijke content op iedere pagina te plaatsen. Aan de hand van deze content, kunnen zoekmachines bepalen waar de pagina over gaat. Hoe beter de content van een pagina aansluit bij een zoekopdracht, hoe relevanter en dus beter vindbaar de pagina zal zijn.

Zoekmachines hebben nog een manier om de relevantie van een pagina te bepalen, namelijk door naar de relevantie van de websites te kijken die naar je website toe linken. Als de links naar een pagina, van websites komen die over het zelfde onderwerp gaan, zal dit de relevantie van de pagina voor dit onderwerp versterken.

Naast de ‘offpage relevantie’, geven deze links ook linkwaarde door aan je website. En de totale linkwaarde wordt ook wel de autoriteit genoemd. Het idee van de autoriteit is dat een goede pagina doorgaans meer links ontvangt dan een pagina van lage kwaliteit. Dus des te meer websites er naar jouw pagina linken, des te populairder deze pagina is en des te meer reden voor zoekmachines om deze pagina hoger in de zoekresultaten te plaatsen. Zo weegt autoriteit ook mee in het bepalen van de vindbaarheid van je website voor een bepaalde zoekopdracht.

De autoriteit van een website kan altijd verder worden vergroot, omdat er altijd meer links verkregen kunnen worden. Het verkrijgen van kwalitatief hoogwaardige en relevante links is daarom een belangrijke factor binnen SEO en onmisbaar binnen een SEO strategie.

Local SEO werkzaamheden

Deze onpage en offpage SEO factoren gelden voor iedere website. Hierbij maakt het niet uit of je de hele wereld,  heel Nederland of slechts een gebied van 20 kilometer rondom je vestiging wil bereiken. Specifiek voor local SEO komen hier nog een aantal werkzaamheden bij. Deze werkzaamheden zijn minder of niet belangrijk voor bedrijven die wereldwijd of landelijk actief zijn. Maar deze werkzaamheden zijn essentieel voor lokale bedrijven. Voorbeelden van deze local SEO werkzaamheden zijn het inrichten van een lokale landingspagina, het verkrijgen van reviews en het vergroten van externe citations.

Lokale zoekresultaten

Het marktaandeel van Google als zoekmachine in Nederland ligt rond de 95%. In dit e-book worden daarom voorbeelden van resultaten in Google gebruikt. Lokale en normale zoekresultaten staan in Google door elkaar. Hoe groter de lokale intentie is van een zoekopdracht, des te meer lokale resultaten er getoond worden. Sommige lokale resultaten zijn goed te herkennen, hier staat dan bijvoorbeeld een kaart en een adres bij. Andere lokale resultaten zijn minder goed te herkennen, maar worden toch slechts in een bepaalde regio getoond. Hieronder staan een aantal voorbeelden van lokale resultaten:

Het local ‘snack’ pack bestaat uit drie lokale resultaten die gebruikt worden voor specifieke niches. Deze resultaten bevatten geen website link:

Local SEO

Het local pack en het local a/b/c pack bestaan uit 2 of 3 resultaten uit Google Maps, inclusief een link naar de website. De a/b/c variant wordt veelal gebruikt bij meerdere vestigingen van een bepaalde keten:

Local SEO Local SEO

De normale organische resultaten bestaan uit een titel, URL en beschrijving. Wanneer Google één lokaal resultaat relevant vindt voor een zoekopdracht, dan kan dit resultaat worden uitgebreid met de adresgegevens van het bedrijf. Op basis van de locatie die je gebruikt om te zoeken vult Google de landelijke resultaten aan met specifieke resultaten uit je regio:

Local SEO

Local SEO

Het local knowledge panel bestaat uit uitgebreide informatie over een vestiging. Deze informatie wordt aan de rechterkant van de normale organische resultaten getoond:

Local SEO

Waarom is local SEO belangrijk?

Natuurlijk kost local SEO tijd, maar de bezoekers die uit SEO komen zijn volledig gratis. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de advertenties in zoekmachines (SEA). De ROI (Return On Investment) van SEO is daarom erg hoog. Een kleine investering zorgt vaak voor een groot resultaat. SEO is een pull marketing strategie. Dit betekent dat je doelgroep naar jou op zoek gaat in plaats van andersom. Wanneer je dus goed vindbaar en zichtbaar bent, zorgt SEO voor een enorm bereik. SEO wordt dan ook door veel bedrijven ingezet om nieuwe klanten te bereiken. Hoe groter de regio is waarop je je focust, des te lastiger het is om een goede vindbaarheid te verkrijgen. Het is daarom belangrijk om je te focussen op de regio waarin je doelgroep zich bevindt. Voor veel MKB-ers is dit niet heel Nederland. De combinatie tussen SEO en local SEO is hierbij de enige manier voor een optimaal resultaat.

De 5 stappen

In dit e-book wordt uitgelegd hoe je zelf, in 5 eenvoudige stappen, je lokale vindbaarheid kunt vergroten.

De eerste stap is zorgen dat er in ieder geval één pagina is geoptimaliseerd voor de regio waarin je je bevindt in combinatie met wat je in deze regio aanbied.

De tweede stap is het inrichten van een aantal bedrijfsprofielen. Je ‘Google Mijn Bedrijf’ pagina is hierbij één van de belangrijkste profielen.

Stap 3, 4 en 5 bestaan uit het verzamelen van links, citations en reviews vanaf andere websites. Hiermee bereik je je doelgroep, laat je aan je doelgroep zien dat je een betrouwbaar bedrijf bent en laat je aan zoekmachines zien dat je door je doelgroep gewaardeerd wordt.

Stap 1: Landingspagina’s

De eerste stap voor een goede vindbaarheid in je regio is zorgen voor geoptimaliseerde landingspagina’s. Heb je één vestiging? Dan kun je je hele website optimaliseren voor een goede vindbaarheid in de regio van deze vestiging. Heb je meerdere vestigingen? Dan is het belangrijk dat er voor iedere vestiging in ieder geval een unieke pagina is ingericht.

De content (inhoud) van iedere landingspagina dient uniek te zijn. Plaats daarom geen content van andere websites op je site, maar schrijf zelf unieke teksten voor iedere pagina. Zoekmachines willen resultaten tonen die meerwaarde hebben voor bezoekers. Twee resultaten met dezelfde content hebben geen meerwaarde voor bezoekers. Om te zorgen dat jouw pagina’s voldoende meerwaarde hebben in de resultaten van zoekmachines, is unieke content essentieel.

Kopieer dus niet van andere sites, maar schrijf zelf unieke content voor elke pagina. Wanneer je toch informatie van andere websites wil gebruiken, herschrijf deze informatie dan, zodat het wel je eigen verhaal wordt. En idealiter voeg je er nog iets aan toe. Het optimaliseren van een unieke landingspagina begint bij het bepalen van een onderwerp of keyword.

Keywords

Met ‘keyword’ wordt het woord bedoeld waarop je gevonden wilt worden, wanneer iemand in Google op dit woord zoekt. Voorbeelden van keywords zijn: fietsenwinkel, pinautomaat, schildersbedrijf of Italiaans restaurant.

Om te zorgen dat je pagina over bijvoorbeeld de verkoop van tweedehands auto’s wordt getoond tussen de zoekresultaten van je doelgroep, dien je de keywords die je doelgroep gebruikt om hiernaar te zoeken in de tekst op die pagina te verwerken. Zo optimaliseer je de tekst voor dat keyword en onderwerp, waardoor de pagina beter aansluit op het zoekgedrag van je doelgroep. En dat maakt de pagina dus beter vindbaar op dat keyword.

Het keyword bepaal je onder meer door relevantie, zoekvolume en concurrentie tegen elkaar af te wegen. Het keyword dat je voor een pagina kiest, dien je uiteindelijk te verwerken in de content-elementen van de pagina.

De relevantie van een woord voor een pagina kun je zelf bepalen door te kijken of het woord aansluit bij de inhoud van de pagina. Het zoekvolume en de concurrentie kun je in de Google Keyword Planner bekijken.

Belangrijke content-elementen voor SEO

Iedere landingspagina bevat verschillende content-elementen. Door te zorgen dat deze elementen op elkaar zijn afgestemd, is het voor zoekmachines makkelijker om het onderwerp van een pagina te bepalen. De belangrijke content elementen van een pagina zijn:

 • URL
 • Title tag
 • Meta description
 • Tekstlinks
 • Headings
 • Body tekst
 • Afbeeldingen

URL

De URL van een pagina is het adres waarmee de pagina in een webbrowser bereikbaar is. Een URL begint met het domeinnaam, gevolgt door het pad van de pagina waarop je je bevindt. Dit pad eindigt meestal met de naam van de betreffende pagina. Voorbeeld:

www.domeinnaam.nl/categorie/subcategorie/naam-van-de-pagina

Vanuit SEO oogpunt is het interessant om het keyword of de keywords van een pagina in de URL te verwerken. Bijvoorbeeld:

www.kledingwinkel.nl/collectie/heren/heren-broeken

of

www.kledingwinkel.nl/vestigingen/utrecht

In het eerste voorbeeld bouwt de URL relevantie op voor het woord ‘heren broeken’. In het tweede voorbeeld bouwt de URL relevantie op voor de regio ‘Utrecht’. Richtlijnen voor een goede URL:

 • Zorg dat iedere pagina maximaal via één URL bereikbaar is
 • Probeer het pad van de pagina in de URL te verwerken
 • Noem het belangrijkste keyword van de pagina in de URL
 • Gebruik het dash (-) teken in plaats van spaties

Title Tag

De title tag is vanuit SEO oogpunt één van de belangrijkste onderdelen van een pagina. De title is in webbrowsers links bovenin het scherm te zien. In zoekmachineresultaten staat de title bovenaan in ieder resultaat. Om te zorgen dat de title niet te lang is en wordt afgekapt in zoekmachineresultaten is het belangrijk om de title niet langer te maken dan rond de 55 tekens (inclusief spaties). Op mobiele apparaten wordt de title nog eerder afgekapt, maar het nog korter maken van de title kan in sommige situaties lastig zijn. De title dient de inhoud van een pagina immers wel goed te omschrijven.

In de broncode van een pagina ziet de title er als volgt uit:

<title>Hier staat de title</title>

Richtlijn voor een goede title tag: Probeer altijd het belangrijkste keyword samen met je bedrijfsnaam in de title tag te noemen.

Meta Description

De meta description is de beschrijving van een pagina die vaak in de zoekresultaten van zoekmachines zichtbaar is. De meta description is niet zichtbaar bij het bekijken van een pagina en staat enkel in de broncode van een pagina. Met de meta description kun je bezoekers overtuigen om op jouw resultaat te klikken. Richtlijnen voor een goede meta description:

 • Noem het belangrijskte keyword van de pagina
 • Noem je bedrijfsnaam
 • Verwerk enkele USP’s (wat maakt jou of jouw product / dienst uniek ten opzichte van je concurrent?)
 • Zorg dat de meta description een call-to-action bevat

In de broncode ziet de meta description er als volgt uit:

<meta name=”description” content=”Hier staat de meta description”/>

Om te zorgen dat de meta description niet te lang is en wordt afgekapt in zoekmachineresultaten is het belangrijk om de description niet langer te maken dan 155 tekens (inclusief spaties).

Hieronder staat een voorbeeld van hoe de meta description in de zoekresultaten wordt getoond (samen met de title en de URL):

Tekstlinks

Een goede manier om bij Google aan te geven wat het keyword van een pagina is, is door dit keyword in de linktekst naar deze pagina te gebruiken. Door met bijvoorbeeld de linktekst ‘riool ontstoppen Utrecht’ naar de pagina over riool ontstoppen te linken, versterk je de relevantie (en daarmee ook de vindbaarheid) van deze pagina voor het keyword ‘riool ontstoppen’ in de regio van Utrecht. Dit geldt zowel voor links in het menu als links in de tekst. Links in de tekst worden nog wel eens vergeten, terwijl dit een erg mooie en makkelijke manier is om belangrijke pagina’s binnen je website relevanter te maken. Een interne link in de broncode ziet er als volgt uit, waarbij het cursief geschreven deel de linktekst is:

<a href=http://www.voorbeeld-url.nl/utrecht>riool ontstoppen Utrecht</a>

Headings

Headings zijn de koppen waarmee structuur aangebracht kan worden in teksten. Vergelijk ze met krantenkoppen. De grote kop bovenaan het artikel is de Heading 1 (H1). De tussenkoppen worden aangeduid met een H2. Het niveau daaronder worden aangeduid als H3, etc.

De headings of koppen kunnen bij het optimaliseren van een pagina gebruikt worden om de belangrijkste woorden van een pagina in te verwerken. De inhoud van de H1 is hierbij vanuit SEO oogpunt het meest interessant.

In de broncode van een pagina ziet de H1 er als volgt uit:

<H1>Hier staat de heading 1</H1>

Body Tekst

De Body tekst is de tekst (vaak in de vorm van een of meerdere tekstblokken) die op een pagina staat. Als richtlijn adviseren we om iedere pagina minimaal van een aantal regels tekst te voorzien. Probeer hier het belangrijkse keyword van de pagina enkele keren in te noemen. Bijvoorbeeld een keer aan het begin, in het midden en aan het einde. Naast het belangrijkste keyword is het ook interessant om verwante woorden aan het keyword in de tekst te noemen.

Let op: schrijf de tekst wel voor je bezoekers en niet enkel voor zoekmachines. Het is belangrijk dat de tekst prettig leesbaar blijft. De tekst overladen met belangrijke keywords kan een averechts effect hebben.

Afbeeldingen

Afbeeldingen kunnen de vindbaarheid van een pagina op twee manieren versterken. De eerste manier is door het belangrijkste keyword van de pagina in de bestandsnaam van een afbeelding te verwerken:

Riool-ontstoppen-Utrecht.jpg

Daarnaast is het mogelijk om afbeeldingen een alt-tekst te geven. Dit is een omschrijving van de afbeelding die in de broncode van een pagina aan de afbeelding kan worden toegevoegd. Probeer het keyword dan ook in de alt-tekst te verwerken:

<img src=”http://www.rioolservice-abc.nl/images/Riool-ontstoppen-Utrecht.jpg” alt=”Riool ontstoppen in Utrecht”>

Uiteindelijk heeft niet de afbeelding zelf, maar hebben de benaming en omschrijving ervan samen invloed op de vindbaarheid van je pagina.

Relevantie verkrijgen voor een regio

Relevantie opbouwen voor een regio werkt ongeveer op dezelfde manier als voor een onderwerp. Door woorden te noemen die gerelateerd zijn aan een regio, wordt een pagina ook relevanter voor deze regio. Denk hierbij aan zaken als provincie, plaatsnaam, omliggende plaatsen, adresgegevens en een lokaal telefoonnummer.

Optimaliseren voor één vestiging of meerdere vestigingen

Wanneer een bedrijf één vestiging heeft, dan kunnen de woorden gerelateerd aan de regio door de hele website heen gebruikt worden. Zo kan iedere pagina relevantie opbouwen voor deze ene regio. Voor bedrijven met meerdere vestigingen is dit lastiger. Het is lastig om één pagina voor meerdere vestigingen te optimaliseren. Daarom kiezen bedrijven met meerdere vestigingen er vaak voor om voor iedere vestiging één unieke pagina aan te maken. Deze pagina kan geoptimaliseerd worden voor de regio van de vestiging en voor de belangrijkste producten of diensten die worden aangeboden. Belangrijk hierbij is dat iedere pagina wel uniek gemaakt dient te worden. Voorbeelden om dit te doen zijn bijvoorbeeld door medewerkers van deze vestiging voor te stellen, door klantreviews uit deze regio te plaatsen en door een routebeschrijving naar de vestiging toe te voegen.

Stap 2: Bedrijfsprofielen

Voor het vergroten van je vindbaarheid en zichtbaarheid, is het van belang om op verschillende websites een bedrijfsprofiel aan te maken. Voor local SEO is een profiel in ‘Google Mijn bedrijf’ één van de belangrijkste. Hiermee wordt bedrijfsinformatie weergegeven in Google Maps en in de zoekmachine van Google. Informatie die hierbij met je doelgroep wordt gedeeld zijn onder andere de NAW gegevens, openingstijden, reviews en een routebeschrijving.

Local SEO

Vul de informatie zo volledig mogelijk in bij het aanmaken van bedrijfsprofielen. Verwerk in een omschrijving woorden die voor jou belangrijk zijn, zoals producten of diensten. En kies categorieën die goed bij jouw bedrijf passen.

Let op: voor verschillende branches zijn er vaak ook weer aparte sites om een bedrijfsprofiel aan te maken. Als restaurant kun je bijvoorbeeld een profiel aanmaken bij Iens.nl of Eet.nu.

Stap 3: Verzamel links

Zoals eerder aangegeven, links zijn een belangrijk onderdeel voor het vergroten van je vindbaarheid. Wil je lokaal goed gevonden worden, dan zijn lokale links hierin essentieel. Wanneer andere websites uit dezelfde regio naar jou linken, is dit een sterk signaal dat jij daadwerkelijk relevant bent voor mensen uit deze regio. Het verkrijgen van links is echter een lastig en tijdrovend onderdeel van SEO. Zoekmachines keuren ook niet zomaar alle links goed. Zo mag je niet betalen voor een link die door zoekmachines gevolgd kan worden. Ook willen zoekmachines niet dat je enkel links verkrijgt die zorgen voor betere SEO resultaten. Leg de focus daarom vooral op links die ook daadwerkelijk relevant zijn. Links die je ook zou willen hebben als Google niet zou bestaan. Links waarmee je je doelgroep daadwerkelijk bereikt en helpt.

Hieronder staan vier tips om meer lokale links te verkrijgen:

 1. Ga op zoek naar websites waarop je nu al vermeld wordt. Dit kun je doen door te zoeken op je bedrijfsnaam of op je adresgegevens in Google. Vaak is het voor websites die je al een keer genoemd hebben een vrij kleine moeite om hier een link aan toe te voegen als dit nog niet gedaan is.
 2. Maak gebruik van bestaande relaties. Ben je lid van een business club? Vraag of ze een link naar je site willen plaatsen. Heb je zaken gedaan met een ander bedrijf uit de regio? Vraag naar de mogelijkheden om een review of testimonial op hun website achter te laten in ruil voor een link naar je eigen site. Heb je bepaalde partners in de regio? Vraag of ze dit op hun website willen vermelden, met daarbij een link.
 3. Bij het sponsoren van bijvoorbeeld lokale evenementen, goede doelen of sportclubs, is het vaak ook mogelijk om de website van het evenement, het doel of de club naar jou te laten linken.
 4. Alle regio’s hebben wel specifieke websites met regionaal nieuws, evenementen en overzichten van regionale bedrijven. Breng in kaart welke websites dit in jouw regio doen en probeer links van deze sites te verkrijgen.

Stap 4: Verzamel citations

Citation zijn voor 25% verantwoordelijk voor je lokale vindbaarheid. Ze zijn daarmee onmisbaar binnen local SEO. Maar wat zijn citations eigenlijk? Een citation is een combinatie van je naam, adres en telefoonnummer op een andere website. Citation op andere websites uit jouw regio vergroten jouw relevantie en vindbaarheid voor deze regio. Citations op andere websites over hetzelfde onderwerp vergroten jouw relevantie voor dit onderwerp. En een grote hoeveelheid citations op andere websites, die allemaal consistent op dezelfde manier zijn weergegeven geven richting zoekmachines een signaal af dat jij een autoriteit bent.

Met consistente citations wordt bedoeld dat het belangrijk is dat je citations op alle externe sites op exact dezelfde manier staan weergegeven. Gebruik dus niet verschillende schrijfwijzes in je bedrijfsnaam, adresgegevens en weergave van je telefoonnummer. Wanneer je citations niet consistent zijn, kan dit een negatief effect op je vindbaarheid in zoekmachines hebben.

De eerste stap is daarom ook om voor jezelf te bepalen welke schrijfwijze jij voor je naam, adresgegevens en telefoonnummer hanteert. Stap 2 is in Google zoeken naar je bedrijfsnaam in combinatie met je adres of telefoonnummer. Bekijk de resultaten die verschijnen en controleer of de citations volledig en consistent zijn. Bekijk per site de mogelijkheden om de citation aan te passen wanneer dit nodig is. Het is aan te raden om de pagina’s of websites waarop je een citation hebt in een document bij te houden. Stap 3 is in Google zoeken naar de bedrijfsnaam van een aantal concurrenten in combinatie met hun adres of telefoonnummer. Kijk vervolgens naar de mogelijkheden om op deze zelfde sites ook een citation te verkrijgen.

Tip: probeer citations zoveel mogelijk gestructureerd op te maken in de broncode van je eigen pagina. Dit kun je doen je bedrijfsnaam, adresgegevens en telefoonnummer op te maken met Schema.org.

Stap 5: Verzamel reviews

Reviews van klanten verkrijgen is een belangrijk onderdeel van local SEO. Er is twijfel over de mate waarin reviews bijdragen aan een betere vindbaarheid. Waar iedereen het wel over eens is, is dat reviews wel een enorme bijdrage kunnen leveren aan meer bezoeken naar je site verkrijgen. Reviews kunnen er in de zoekresultaten voor zorgen dat het percentage bezoeken dat op jouw klikt, in plaats van je concurrent, aanzienlijk toeneemt.

Er zijn een aantal algemene reviewsites, waarop ieder lokaal bedrijf een review kan verkrijgen. Denk hierbij aan een review voor je Google Mijn Bedrijf pagina of op Yelp. Per branche zijn er ook weer specifieke reviewsites die interessant kunnen zijn. Bijvoorbeeld Zoover of Iens.

Een goede manier om te kijken welke reviewsites binnen jouw branche relevant zijn, is door in Google te zoeken naar ‘reviews’, ‘beoordelingen’ of ‘ervaringen’ in combinatie met de naam van een sterke concurrent.

Local SEO

De exacte richtlijnen van waar je je als bedrijfseigenaar aan dient te houden verschillen per reviewsite. Wat overal gelijk is, is dat reviewsites willen dat reviews op een natuurlijke manier verkregen worden. Reviews waarvan reviewsites vermoeden dat ze niet op een natuurlijke manier zijn verkregen kunnen worden verwijderd. Dit kan ook betekenen dat reviews die wel op een natuurlijke manier zijn verkregen ook worden verwijderd.

Probeer daarom pieken in wanneer reviews worden geplaatst te voorkomen. Laat mensen de reviews zelf thuis of vanaf hun smartphone plaatsen. En leg de focus niet op één website, maar probeer op alle belangrijke en relevante sites reviews te verkrijgen.

Hieronder staan drie tips om meer reviews te verkrijgen:

 • Linken naar de pagina op reviewsites waar een review achtergelaten kan worden voor jouw bedrijf.
 • Klanten enkele dagen of weken na de transactie mailen met de vraag of ze een review willen plaatsen.
 • Klanten direct nadat ze geholpen zijn vragen of een review achter te laten.

Deel dit bericht